Nieuws

PwC VS nalatig bij controle Colonial Bank

Een Amerikaanse rechter vindt dat PwC nalatig is geweest bij de controle van Colonial Bank, een bank die in 2009 failliet ging door fraude.

Dat blijkt uit de uitspraak van de rechter. Colonial Bank ging failliet vanwege een fraudezaak van bijna 2 miljard dollar. Hypotheekverstrekker Taylor, Bean & Whitaker, de grootste klant van Colonial Bank, stond flink in het rood bij de bank, maar dit tekort werd afgedekt door reeds verkochte hypotheken nogmaals aan de bank te verkopen. Enkele bankmedewerkers deden hier aan mee. Volgens schuldeisers Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) en Colonial Bank is PwC nalatig geweest, omdat het de fraude had moeten detecteren.

'Verbazingwekkend'

In het vonnis schrijft de rechter dat er geen twijfel over is dat bankmedewerkers de fraude actief verborgen hielden voor PwC. Zo bleek dat de bank personeel instrueerde nooit vrijwillig informatie te verstrekken aan PwC. In oktober 2005 stuurde een van de directeuren zelfs een e-mail aan 85 medewerkers met de titel 'Auditors are amongst us!', waarin stond dat er geen ongevraagde details verstrekt mochten worden aan de auditors.

Maar volgens de rechter waren ook de audits van PwC dusdanig slecht dat de fraude onopgemerkt jarenlang door kon gaan. Die nalatigheid was volgens de rechter een overtreding van de controlestandaarden. De rechter zegt ook dat het 'werkelijk verbazingwekkend' is dat PwC complexe activa ter waarde van 589 miljoen dollar liet controleren door een stagiaire, terwijl haar supervisor had gezegd dat het begrijpen van de transacties die met die activa gemoeid waren zelfs boven zijn eigen niveau lag.

Medeplichtig

Opvallend is dat de rechter heeft besloten dat van de belanghebbende partijen alleen de FDIC een claim mag indienen, en Colonial Bank zelf niet. Dit omdat de bank medeplichtig was aan de fraude.

PwC zegt in een reactie dat het nu aan de FDIC is om de 'opgeblazen schadeclaim' met bewijs te staven, en heeft aangekondigd zo snel mogelijk in beroep te gaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.