Nieuws

Britse mededingingsautoriteit onderzoekt marktwerking accountantssector

De Britse mededingingsautoriteit Competition and Markets Authority (CMA) is een onderzoek gestart naar de audit sector, om te zien welke invloed de huidige marktpartijen hebben op de economie of op belangen van stakeholders.

Het initiatief van de CMA komt voort uit de groeiende bezorgdheid in het VK over de kwaliteit van wettelijke controles, sinds de ineenstorting van bouwgigant Carillion. De CMA wil weten of meer effectieve concurrentie kan bijdragen aan het verbeteren van de controlekwaliteit. In het kader van het onderzoek onderzoekt de CMA ook of de sector 'veerkrachtig genoeg is om hoge kwaliteitsnormen te handhaven'.

"If the many critics of the audit process are right, it is not just the companies which buy audits that lose out; it is the millions of people dependent on savings, pension funds and other investments in those companies whose audits may be defective", aldus CMA-voorzitter Andrew Tyrie.

Het onderzoek richt zich op terreinen als keuze- en switchgedrag (grote bedrijven lijken nog steeds als vanzelf voor de big four te kiezen), veerkracht van de markt (de too big to fail-positie van de big four is mogelijk bedreigend voor de concurrentie) en prikkels om beter te presteren. Doel is om de voorlopige bevindingen van het onderzoek al vóór het eind van 2018 bekend te maken. 

Als uit het onderzoek van de mededingingsautoriteit inderdaad blijkt dat de markt niet goed functioneert, gaat de CMA kijken naar voorstellen voor aanpassing.

Toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) stelt in een korte reactie eveneens bezorgd te zijn over de concentratie in de top van de controlemarkt. De FRC verwelkomt het onderzoek en wil graag nauw samenwerken met de CMA bij de uitvoering ervan.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.