Nieuws

Kamer wil ook EY horen over ING

Accountantsorganisatie EY is door de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer uitgenodigd om een toelichting te geven op de schikking van ING wegens het faciliteren van witwassen. Dat gebeurt tijdens een hoorzitting op 17 oktober.

Door de commissie Financiën wordt allereerst Steven van Rijswijk (bestuurslid en chief risk officer van ING Group) gehoord, gevolgd door Frank Elderson, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) en belast met het toezicht op banken. Namens EY zal partner Auke de Bos daarna het woord voeren.

Begin september werd bekend dat ING voor in totaal 775 miljoen euro een schikking heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM), wegens betrokkenheid bij witwaspraktijken. De kwestie heeft betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016. EY was controlerend accountant van ING tot en met het boekjaar 2015. Opvolgend accountant KPMG is niet uitgenodigd voor de hoorzitting.

Twee leden van de commissie Financiën (Pieter Omtzigt en Erik Ronnes) hebben recent al kamervragen gesteld aan de minister van Financiën over forse aanpassingen in de balans van ING over 2014 en 2015. Daarbij hebben ze ook vragen gesteld over de rol van de controlerend accountant. Die vragen zijn net beantwoord door minister Hoekstra.

De hoorzitting is openbaar en rechtstreeks te volgen via de website van de Tweede Kamer en de app Debat Direct. De zitting wordt gehouden in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. De bijeenkomst is in drie blokken van elk een half uur opgedeeld en begint om 15.00 uur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.