Nieuws

Omzet PwC Nederland stijgt 8,6 procent

De omzet van PwC Nederland over boekjaar 2017/2018 is uitgekomen op 832,7 miljoen euro, een stijging van 8,6 procent. Het resultaat steeg van 151,2 naar 161,9 miljoen euro. De omzet per fte nam met 5,9 procent toe tot 176.800 euro.

De omzetstijging is flink hoger dan vorig jaar, toen de omzet van het kantoor 3,1 procent toenam. Ad van Gils, voorzitter van PwC Nederland, spreekt van "gezonde financiële resultaten". Hij memoreert dat het dit jaar 125 jaar geleden is dat Emanuel van Dien de basis legde voor de huidige organisatie.

Service lines

"Over het boekjaar 2017/2018 hebben we betere resultaten behaald. Alle lines of service hebben bijgedragen aan de stijging van onze omzet en resultaat. Deze resultaten maken het ons mogelijk om stevig te blijven investeren in het verbeteren van onze kwaliteit door onder andere het aantrekken van extra collega's, door het implementeren van integrale en technologische/digitale oplossingen en door de digitalisering van onze bedrijfsvoering", aldus Jolanda Lamse, cfo en coo van PwC Nederland.

Advisory groeide met 9,2 procent het hardst. De omzet van de adviestak kwam uit op 222,4 miljoen euro. Bij Assurance steeg de omzet met 8,4 procent tot 332,2 miljoen euro. Tax & Legal noteerde een omzet van 278,1 miljoen euro, een groei van 5,5 procent.

Medewerkers

Het aantal PwC'ers steeg met 256 naar 5091 personen. Het verloop bleef ondanks de krappe arbeidsmarkt nagenoeg gelijk. "Dat is met het oog op het behoud van talent een belangrijke ontwikkeling", aldus PwC. Daarnaast meldt het kantoor dat het verloop onder medewerkers met een niet-westerse migratieachtergrond voor het eerst iets lager is (13,9 procent) dan het totale verloop (15,4 procent). Het percentage vrouwen bij partner- en directorbenoemingen steeg licht naar 31 procent. PwC voldoet daarmee aan het doel dat het kantoor zich heeft gesteld. Het gemiddeld aantal fte's steeg met ruim honderd naar 4.713.

Kwaliteit

PwC meldt dat toezichthouder AFM het afgelopen jaar geen controledossier-inspecties heeft uitgevoerd. Toezichthouders als de Inspectie van het Onderwijs, de Auditdienst Rijk en de Nederlandse Zorgautoriteit deden wel onderzoek, naar in totaal 24 auditdossiers. Alle 24 voldeden aan de eisen.

"We hebben afgelopen jaar vorderingen gemaakt met ons veranderprogramma om tot een structurele kwaliteitsverbetering en een cultuur- en gedragsverandering te komen. Tegelijkertijd beseffen we dat we er nog niet zijn. Stakeholders verwachten van ons bij de uitvoering van de maatregelen meer snelheid en diepgang. Waar nodig hebben we dan ook de maatregelen gericht op kwaliteitsverbetering verscherpt en versneld en zullen we dat komend jaar continueren", aldus Agnes Koops, voorzitter van de accountantspraktijk van PwC.

» Jaarbericht PwC 2017/2018
» Transparantieverslag PwC 2017/2018

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.