Nieuws

Oppositie: snel debat over dividendbelasting

De PVV en GroenLinks willen zo snel mogelijk een debat met premier Mark Rutte over de afschaffing van de dividendbelasting.

De twee grootste oppositiepartijen reageren op de beslissing van Unilever om de verhuizing naar Rotterdam af te blazen.

PVV-leider Geert Wilders spreekt op Twitter van een "mega-afgang voor premier Rutte". "Miljarden weggegooid." Wilders schermt opnieuw met een motie van wantrouwen. Groen Links-voorman Jesse Klaver noemt het besluit op Twitter "pijnlijk voor de premier". Volgens hem valt het "aller aller aller laatste argument" voor afschaffen van de dividendbelasting nu ook weg.

Ook PvdA-voorman Lodewijk Asscher vindt het "gênant" voor de premier. "Nu zijn alle smoezen op: vanmiddag moet ministerraad besluiten #dividendbelasting niet af te schaffen en het geld te investeren in NL." SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het "tragisch voor Rutte", maar het is wel "precies op tijd" om van de maatregel af te zien. 

Update: kabinet gaat besluit heroverwegen

Het kabinet gaat alle belastingmaatregelen die bedoeld zijn om het vestigingsklimaat te verbeteren, waaronder de afschaffing van de dividendbelasting, opnieuw wegen. Dat zei premier Rutte direct na het overleg van de ministerraad.

Rutte noemde de beslissing van Unilever "uiteraard een teleurstelling''. Of de heroverweging een eerste stap is om de geplande maatregel in te trekken, bevestigde hij nog niet. "Deze maatregel hebben we niet voor één bedrijf genomen'', zei de premier. "Maar het besluit van Unilever is natuurlijk relevant. Daarom gaan we opnieuw wegen.''

De regeringspartijen gaan zich "de komende weken'' nog eens buigen over de voorgenomen afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders, aldus de premier.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.