Nieuws

'Accountants moeten de hand slaan die ze voedt'

Als accountants willen dat het vertrouwen in de beroepsgroep volledig herstelt, dan moeten ze niet meer direct door de klant worden betaald.

Dat zeggen drie jonge accountants in het NRC in een interview over de toekomst van het accountantsberoep. Reinier Veld (ex-KPMG en nu werkzaam bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven): “Als we willen dat het vertrouwen in accountants herstelt, moeten ze niet meer direct door de klant worden betaald. Want hoe je het ook inricht, je houdt het probleem dat accountants de hand moeten slaan die ze voedt. Of ze nou onafhankelijk te werk gaan of niet, de perceptie van afhankelijkheid blijft zo altijd in stand.”

Accountants in overheidsdienst, een vaak geopperde oplossing voor het onafhankelijkheidsprobleem, is volgens de drie accountants waarschijnlijk ook niet de oplossing, vanwege het ontbreken van de marktwerking. De overheid als opdrachtverdeler lijkt hen echter wel een goed idee.

Over het partnermodel zijn de drie verdeeld. Leonie Peters (ex-KPMG, nu werkzaam bij de Belastingdienst) denkt dat het belang van een partner bij zo groot mogelijke marges problematisch is: “Dat uitgangspunt strookt niet altijd met streven naar de hoogste kwaliteit.” Veld: “Hoe geneigd ben je dan om grote investeringen te doen?” Gina Schuurman (EY) ziet echter ook voordelen: “Partners voelen als eigenaren meer verantwoordelijkheid dan werknemers in loondienst. Dat drijft hen juist om wel te investeren in de lange termijn.”

» NRC-artikel: “Zij willen de discussie wél aangaan”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.