Nieuws

Belastingdienst ontslaat frauderende medewerkers

Tientallen medewerkers van de Belastingdienst worden verdacht van het zelf oplichten van de fiscus door valse belastingaangiften. Vijftien ambtenaren zijn hiervoor inmiddels de laan uitgestuurd.

Dat blijkt uit navraag van De Telegraaf bij de Belastingdienst. De frauderende ambtenaren proberen de Belastingdienst op vergelijkbare manieren op te lichten als ’normale burgers’. Zo lopen er ook bij de fiscus zwartspaarders rond die hun vermogen in het buitenland verborgen trachten te houden en voeren sommige medewerkers aftrekposten op die uit de duim zijn gezogen.

Medewerkers van de fiscus die hun eigen aangifte onjuist of te laat invullen hoeven niet te rekenen op een milde behandeling, stelt een woordvoerder van het ministerie van Financiën naar aanleiding van de berichtgeving. De afgelopen twee jaar heeft de fiscus vijftien mensen ontslagen wegens "het niet nakomen van hun fiscale verplichtingen". Nog eens twintig van zulke gevallen worden onderzocht. Zeker waar sprake is van opzet leidt dat in de meeste gevallen tot ontslag. "Geloofwaardigheid en integriteit zijn belangrijk. Daarom verwachten wij extra zorgvuldigheid van onze eigen mensen."

Van een opvallende ontwikkeling is volgens de woordvoerder echter geen sprake, in eerdere jaren lagen de aantallen op vergelijkbaar niveau. Bij de Belastingdienst werken in totaal 27.500 mensen.

Bron: Telegraaf/ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.