Nieuws

Britse parlementscommissie start onderzoek auditmarkt

De Britse parlementscommissie voor handel, energie en industrie start een onderzoek naar de auditmarkt in het Verenigd Koninkrijk. De parlementsleden willen daarmee zorgen dat er daadwerkelijk iets gedaan wordt met de uitkomsten van de lopende onderzoeken van mededingingsautoriteit CMA en van Sir John Kingman, die het functioneren van toezichthouder FRC tegen het licht houdt.

Rachel Reeves, commissievoorzitter en Labour-parlementslid, lanceert het onderzoek vandaag officieel tijdens een bijeenkomst bij beroepsorganisatie ICAEW in Londen.

De Britse auditmarkt is "broken" stelt Reeves. "The Big Four's overwhelming market domination has failed to deliver audits which are fit-for-purpose. The lack of meaningful competition has bred conflicts of interest at every turn. The dice are loaded in the Big Four's favour, as they snap up audit contracts while pocketing huge fees for consultancy work and providing advice on recovering failing businesses."

Volgens Reeves is het belangrijk dat alle mogelijkheden om de concurrentie te vergroten en de controlekwaliteit te verhogen op tafel komen, inclusief "measures to break the stranglehold of the Big Four".

Reeves juicht de onderzoeken van CMA en Kingman toe, maar constateert dat er in het verleden weinig is gedaan met de uitkomsten van dit soort onderzoeken. Het parlementsinitiatief moet voorkomen dat de rapporten in een la verdwijnen. De commissie start in januari met hoorzittingen, na publicatie van de CMA- en Kingman-rapporten.

» Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS) Committee: BEIS Committee examine the future of audit

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.