Nieuws

'Ziekenhuizen kochten onvergoed medicijn in'

De inmiddels failliete IJsselmeerziekenhuizen kochten vorig jaar en dit jaar maandenlang bepaalde kankermedicijnen in Duitsland, terwijl deze niet te declareren waren bij Nederlandse zorgverzekeraars. Aandeelhouder en toenmalig bestuurder van de ziekenhuizen in Flevoland Loek Winter zou hebben geweten dat de medicijnen niet vergoed zouden worden.

Dat schrijft Follow the Money dinsdag op basis van eigen onderzoek. Volgens het journalistieke onderzoeksplatform zadelde deze praktijk de ziekenhuizen op met een verliespost van tussen de drie miljoen en vijf miljoen euro. Onlangs werden de MC Groep IJsselmeer (Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk) en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam failliet verklaard.

De medicijnen werden ingekocht bij een Duitse leverancier. Volgens Follow the Money hebben Winter en voormalig bestuurder Tim Roldaan belangen bij dit bedrijf.

Zilveren Kruis betaalde wel voorschotten voor de medicijnen terwijl nog onduidelijk was of ze wel voor vergoeding in aanmerking kwamen, zegt een woordvoerder. Het gaat om een bedrag van ongeveer drie miljoen euro, ofwel ongeveer de helft van de totale schuld die de ziekenhuizen bij Zilveren Kruis hebben, aldus de woordvoerder van de zorgverzekeraar.

Volgens hem was de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nog aan het onderzoeken of de medicijnen vergoed konden worden op het moment dat de ziekenhuizen failliet gingen.

De curatoren van de IJsselmeerziekenhuizen onderzoeken de inkoop van de kankermedicijnen, zegt de woordvoerder van MC Groep IJsselmeer. "De curatoren kijken naar wat er gebeurd is. Zij komen met een inhoudelijke reactie zodra echt duidelijk is wat er gebeurd is." Volgens de woordvoerder heeft de publicatie over de medicijnen "op dit moment" geen invloed op het proces van een mogelijke doorstart.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.