Nieuws

Britse mededingingsautoriteit wil maximum marktaandeel big four

De Britse mededingingsautoriteit Competition and Markets Authority (CMA) wil een maximum stellen aan het marktaandeel van de big four wat betreft de controle van beursgenoteerde bedrijven.

Dat meldt Sky News. Anonieme bronnen zouden voorinzage hebben gehad in het rapport van de CMA, dat een aantal maanden onderzoek heeft gedaan naar mogelijke maatregelen om de concurrentie op de Britse auditmarkt te bevorderen. Naast een maximum marktaandeel voor de big four stelt de CMA ook de invoering van joint audits voor en meer toezichtmogelijkheden op auditcomités. Het opbreken van de bedrijven in audit en non-audit, waar de big four zelf fel tegen waren, is hoogstwaarschijnlijk niet een van de aanbevelingen. De CMA wil daarentegen waarschijnlijk wel dat de auditafdelingen van de big four een aparte directie krijgen.

Het Britse kabinet had opdracht gegeven voor het onderzoek van de CMA na een reeks omvangrijke boekhoudschandalen. Volgens Sky News heeft het kabinet het rapport enkele dagen geleden ontvangen en zal het kabinet binnenkort bekendmaken welke voorgestelde maatregelen het wil overnemen.

Naast het onderzoek van de CMA loopt er ook nog een onderzoek van Sir John Kingman naar de Financial Reporting Council (FRC), de Britse toezichthouder. Naar verwachting zal Kingman aanbevelen om de FRC meer bevoegdheden te geven. Een persoon dichtbij Kingman zei dat de conclusie was dat de FRC momenteel "niet geschikt is voor haar doel" en dat er een radicale reorganisatie nodig is wat betreft haar "rol, mandaat en leiderschap".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.