Nieuws

Eumedion voorstander van verplichte continuïteitsparagraaf

Eumedion, de belangenorganisatie voor institutionele beleggers, steunt het voornemen om ondernemingen te verplichten in hun bestuursverslag een continuïteitsparagraaf op te nemen.

Martijn Bos, beleidsmedewerker verslaggeving en audit bij beleggersvereniging Eumedion, noemt  een dergelijke paragraaf in het FD een “verrijking van het bestuursverslag”, omdat beleggers daarmee meer inzicht krijgen in risico’s die de continuïteit kunnen bedreigen. Hij erkent dat aan de controle van toekomstgerichte risicoanalyses door beleggers minder zekerheid kan worden ontleend dan aan de controle van historische informatie.

"Waar het bestuur faalt om de accountant te overtuigen, rest de accountant het effectieve podium van de accountantsverklaring", aldus Bos. "Hierin kan de accountant de vinger leggen op geconstateerde materiële tekortkomingen en risico’s, die de extra aandacht van beleggers verdienen. Ook als er nog geen vuiltjes aan de lucht zijn. Zodat er een gerechtvaardigd vertrouwen bij beleggers en crediteuren kan ontstaan."

De verplichte paragraaf over toekomstbestendigheid is onderdeel van een white paper over continuïteit, medio december uitgebracht door de Stuurgroep Publiek Belang. De verplichting moet volgens die stuurgroep gaan gelden voor alle controleplichtige organisaties. De publicatie zorgt voor discussie tussen voor- en tegenstanders van een verplichte continuïteitsparagraaf.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.