Nieuws

Fairphone wil leaseprogramma opzetten

Het Nederlandse smartphonebedrijf Fairphone wil een programma opzetten waarbij gebruikers de duurzame telefoon kunnen leasen. Het toestel blijft eigendom van de fabrikant.

Dat meldt Tweakers. Gebruikers sturen het toestel na afloop van het gebruik weer terug. Omdat het bedrijf eigenaar blijft, is het verantwoordelijk voor het recyclen van de telefoon, aldus een woordvoerder. Het leaseprogramma maakt onderdeel uit van een concept om een circulaire markt voor telefoons op te zetten. In Frankrijk is er al een bedrijf dat de Fairphone als leasetelefoon aanbiedt. Fairphone wil dit nu samen met partners ook in Nederland gaan opzetten.

Vorige week haalde Fairphone, dat als eerste fabrikant een modulair ontworpen smartphone op de markt bracht, zeven miljoen euro op bij investeerders. Dat geld wil de smartphonemaker onder andere gebruiken voor het testen van nieuwe verkoopmodellen, zoals leaseprogramma's, zo meldde het bedrijf.

Een samenwerkingsverband van partijen die zich inzetten voor een circulaire economie, waaronder de NBA, gebruikte de Fairphone als case study om praktische handvatten te ontwikkelen voor bedrijven die circulair willen ondernemen. In januari van dit jaar publiceerde deze zogenaamde 'Community of Practice' een whitepaper over het 'Product as-a-Service'-bedrijfsmodel.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.