Nieuws

Grote rol brievenbusfirma's in Nederland

Het grootste deel van de buitenlandse investeringen in Nederland stroomt via brievenbusfirma's het land weer uit. Het gaat om ongeveer tachtig procent van de 4.587 miljard euro die vorig jaar Nederland binnenkwam.

Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er zijn ruim veertienduizend van dergelijke brievenbusfirma's. Vier op de vijf hebben geen daadwerkelijke economische activiteit in Nederland. Het merendeel van de brievenbusfirma's werd door bedrijven opgericht om zo min mogelijk belasting te betalen.

In 2017 werd zo 3.665 miljard euro weer Nederland uitgevoerd. Iets meer dan de helft van de investeringen werd buiten de Europese Unie gedaan. Relatief vaak ging geld naar Azië en Oceanië, met name naar India, Hongkong, China, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook Mexico, Argentinië en de Kaaiman-eilanden zijn populair.

Nederland is een van de landen die de meeste belastingverdragen heeft met andere landen. Het merendeel daarvan betreft bovendien dubbelbelastingverdragen die voorkomen dat een multinational in meerdere landen belasting moet betalen over dezelfde activiteiten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.