Nieuws

Blokkade 2100 boerderijen om fraude met koeien

Het aantal bedrijven dat wordt geblokkeerd vanwege gesjoemel met de registratie van melkkoeien is opgelopen tot ruim 2100. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dat gemeld. Eind vorige maand stond het aantal bedrijven nog op 45.

Bij de boeren zijn onregelmatigheden geconstateerd in de administratie. Die boerderijen worden vandaag en morgen geblokkeerd. Het betekent dat dieren niet mogen worden aan- en afgevoerd.

Minister Carola Schouten (Landbouw): "De afgelopen week hebben we een beter beeld gekregen van de bedrijven die hebben geknoeid met de indentificatie en registratie (I&R) en het blijkt om een aanzienlijk aantal te gaan. Ik heb de NVWA en RVO.nl gevraagd alle mogelijke afwijkingen in het I&R te onderzoeken. Elke vorm van fraude is onacceptabel en moet hard worden aangepakt."

Melkveehouders moeten al hun runderen registreren. Afgelopen jaar waren er volgens deze cijfers veel vaker twee- en meerlingen geboren bij koeien dan normaal. Gebruikelijk is 3 tot 5 procent meerlingen. Bij zo'n 2000 bedrijven lag dit percentage echter boven de 10 procent. Bij 5700 andere bedrijven lag het tussen de 5 en 10 procent.

Door met de geboortecijfers te sjoemelen is het voor boeren makkelijker om aan de regels voor fosfaatuitstoot te voldoen, zonder daarvoor runderen te hoeven wegdoen. Een koe die nog nooit een jong heeft gebaard telt voor de fosfaatuitstoot namelijk minder zwaar mee dan een rund dat wel heeft gekalfd.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.