Nieuws

'Cruciale rol voor accountants bij circulaire businessmodellen'

Accountants kunnen een cruciale rol vervullen bij de overgang naar circulaire businessmodellen. Dat stelt Stathis Gould, head of Professional Accountants in Business and Integrated Reporting bij de IFAC, naar aanleiding van de begin dit jaar gepubliceerde whitepaper 'The Circular Phone'.

Het whitepaper, opgesteld door een consortium van bedrijven en organisaties waaronder de NBA, biedt oplossingen voor veelvoorkomende valkuilen voor bedrijven die circulair willen ondernemen.

Het consortium gebruikte het Nederlandse product Fairphone als case study om praktische handvatten te ontwikkelen voor het Product-as-a-Service-model, volgens het consortium een van de veelbelovendste circulaire bedrijfsmodellen.

Kern van Product-as-a-Service is dat de verantwoordelijkheid en het eigendom van een product in handen van de producent blijven. Daarmee ontstaan nieuwe prikkels om te ontwerpen en produceren op duurzaamheid. Naast de mogelijkheid om het product te repareren of refurbishen kan de fabrikant de grondstoffen, waarvan hij eigenaar is, aan het eind van de levenscyclus opnieuw gebruiken om op die manier waarde te behouden en te creëren.

Probleem bij dit model is dat financiering ervan op dit moment nog vaak moeilijk is, omdat geldverstrekkers de risico's lastig in kunnen schatten. Volgens Gould stellen de tools en inzichten uit het whitepaper accountants in business in staat om aan financiers duidelijk te maken hoe circulair ondernemen realiseerbaar is. "The Community's open source toolkit helps them by highlighting solutions that bridge the gap between businesses and financiers by showing how a Product-as-a-Service approach is financeable."

» Breakthrough in Financing Circular Business Models Shows Need for Accountants

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.