Nieuws

Eshuis: gemeenten kiezen voor accountant uit de regio

De gemeenten Dinkelland, Oldenzaal en Tubbergen hebben Eshuis Accountants en Adviseurs als controlerend accountant geselecteerd. Ook diverse gemeenschappelijke regelingen, waaronder de Stadsbank Oost-Nederland en het XL Businesspark, hebben het kantoor uit Enschede in de arm genomen. Vorig jaar had Eshuis nog nauwelijks klanten in het lokaal bestuur.

Henk Vlaming

"We gaan voor deze instanties de jaarrekening over 2017 controleren", zegt Elbert Dijkgraaf van Eshuis. De voormalige Deloitte-partner kwam vorig jaar bij Eshuis om de publieke sector als klant te bedienen. "Daarnaast doen wij bijzondere werkzaamheden voor andere Twentse gemeenten, zoals due diligenceonderzoeken en de controle van subsidieverantwoordingen." 

"Het bedienen van deze partijen past in onze opvatting over het versterken van de regio. De publieke sector maakt hier een belangrijk onderdeel van uit", vervolgt Dijkgraaf. De beleidskeuze van Eshuis viel samen met de terugtrekkende beweging van grote kantoren uit de publieke sector. "EY en Deloitte trokken zich terug", aldus Dijkgraaf. 

Toch wijst hij niet alleen naar deze ontwikkeling, om de belangstelling voor de publieke sector te verklaren. "In het verleden was er nauwelijks brood te verdienen in de publieke sector. Je moest meedoen met Europese aanbestedingen waar de prijs voor zeventig procent meewoog bij het beoordelen van de offerte. Terwijl er voor controles bij de overheid veel kennis van zaken nodig is, die vooral bij de grote kantoren aanwezig was." 

Meer waardering voor accountant

Volgens Dijkgraaf is er de laatste jaren veel veranderd, waardoor het voor Eshuis aantrekkelijk is geworden om in te schrijven op aanbestedingen voor accountantscontroles bij overheden. "Er is in de publieke sector meer waardering gekomen voor de expertise van de controlerend accountant. Er wordt ook beter betaald. Het tarief weegt op dit moment tussen de twintig en dertig procent mee bij de beoordeling van een offerte." 

Daarnaast denkt hij dat plaatselijke kantoren sowieso de wind in de rug hebben in de regio. "Lokale aanbieders hebben nu de gunfactor bij overheden, misschien omdat die zich een beetje in de steek gelaten voelen door grote partijen. Maar het kan ook zo zijn dat regionale gevoelens tegenwoordig sterker leven dan een paar jaar geleden." 

Dijkgraaf denkt niet dat de grote kantoren snel zullen terugkeren naar de gemeenten. "Ze trekken zich juist terug in een beperkt aantal vestigingen. Willen ze gemeenten opnieuw gaan bedienen, dan moeten ze daar weer een nieuwe infrastructuur voor opbouwen. Het lijkt me trouwens ook lastig om weer aan te kloppen bij gemeenten als je eerst hebt geroepen dat je geen interesse meer in ze hebt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.