Nieuws

Externe accountant: geen fraude gepleegd met Oxfam Novib-geld

Volgens de externe accountant van Oxfam Novib hebben de Britse Oxfam-medewerkers die betrokken waren bij het wangedrag op Haïti geen fraude gepleegd met de gelden die Oxfam Novib beschikbaar had gesteld voor de hulp.

Dat meldt Oxfam Novib, de Nederlandse tak van hulporganisatie Oxfam. Op verzoek van Oxfam Novib heeft de externe accountant in 2012 specifiek de bestedingen van de medewerkers die betrokken waren bij het wangedrag op Haïti gecontroleerd.

Het externe auditrapport werd in 2012 ook gedeeld met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Algemene Rekenkamer, en die kwamen destijds tot dezelfde conclusie. De Algemene Rekenkamer liet toen in een brief aan Oxfam Novib weten dat in "zowel het onderzoek van Oxfam Groot-Brittannië als de accountantscontrole geen aanwijzingen van fraude zijn vastgesteld" en dat het daarmee "de zaak als afgehandeld" beschouwde.

"Graag wil ik benadrukken dat Oxfam Novib zodra er betrouwbare informatie beschikbaar was, direct volledige openheid van zaken heeft gegeven aan de betrokken partijen. Er is op verschillende momenten contact geweest tussen BuZA en de ARK om hen van informatie te voorzien over de kwestie die op Haïti speelde. Met terugwerkende kracht constateren wij, samen met onze Oxfam-collega's, dat de maatregelen die toen door onze Britse Oxfam-collega's zijn genomen ten aanzien van de landendirecteur, zwaar onvoldoende zijn geweest", schrijft algemeen directeur Farah Karimi van Oxfam Novib in een brief die Karimi vandaag naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gestuurd.

Opzeggingen

Vorige week erkende Oxfam dat Britse werknemers zich in 2011 na de aardbeving in Haïti hadden misdragen. The Times had kort daarvoor onthuld dat de Oxfam-werknemers seksfeesten met jonge prostituees zouden hebben georganiseerd op het eiland. Het leidde deze week tot het opstappen van de Britse adjunct-directeur van Oxfam Groot Brittannië.

De Nederlandse afdeling van Oxfam (Oxfam Novib) heeft in de afgelopen dagen te maken gehad met opzeggingen van donateurs vanwege het wangedrag van de Britse Oxfam-medewerkers. Inmiddels zijn het er ongeveer 1.700. De hulporganisatie heeft in ons land ongeveer 330 duizend donateurs.

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) kondigde dinsdag aan dat ze voortaan protocollen over integriteit wil opnemen in contracten met hulporganisaties, zodat geld kan worden teruggeëist wanneer medewerkers van hulporganisaties zich misdragen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.