Nieuws

Journalist vermoord na onderzoek naar belastingfraude

Een Slowaakse onderzoeksjournalist is samen met zijn vriendin doodgeschoten. Volgens betrokkenen hangt de moord samen met onderzoek dat de journalist deed naar belastingfraude.

Journalist Ján Kuciak en zijn vriendin Marina Kusnirova werden zondag dood aangetroffen in hun huis in Velka Maca, oostelijk van de Slowaakse hoofdstad Bratislava. De 27-jarige Kuciak was onderzoeksjournalist bij Aktuality.sk. Hij onderzocht belastingfraude door zakenlieden die banden hebben met de regeringspartij.

Volgens de politie is het aannemelijk dat het stel is vermoord wegens het speurwerk van de journalist. Het laatste verhaal van Kuciak voor Aktuality ging over twee ondernemers die betrokken waren bij de bouw van een luxe appartementencomplex in Bratislava. Volgens de journalist zou daarbij sprake zijn van belastingontduiking. Kuciak deed recent aangifte tegen een van de betrokken zakenmannen wegens bedreiging. Collega's van de journalist krijgen nu politiebescherming.

Beloning

Slowaakse politici hebben de moord veroordeeld en premier Fico heeft een vergadering belegd met de top van de opsporingsdiensten. Ook is een beloning van een miljoen euro uitgeloofd voor het helpen oplossen van de moord. 

De Europese Commissie toonde zich bij monde van vicevoorzitter Frans Timmermans geschokt door de moord. "Geen democratie kan overleven zonder vrije pers, de reden dat journalisten respect en bescherming verdienen. Gerechtigheid moet zegevieren.'' Ook vanuit het Europees Parlement klinken dergelijke geluiden.

Het is niet de eerste aanslag op een onderzoeksjournalist in Europa. In oktober 2017 overleed journaliste Daphne Caruana Galizia door een autobom. Via een eigen blog berichtte zij over corruptie binnen het bedrijfsleven en de politiek op het eiland Malta.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.