Nieuws

Overgangsrecht bij langere verjaringstermijn tuchtrecht

Er wordt overgangsrecht ingevoerd bij de verlengde verjaringstermijn voor tuchtklachten tegen accountants. Dat schrijft minister van Financiën Wopke Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer.

Op 12 september 2017 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel aanvullende maatregelen accountantsorganisaties aangenomen. Daarbij is een amendement van Aukje de Vries (VVD) en Henk Nijboer (PvdA) aangenomen dat een verlenging regelt van de verjaringstermijn voor tuchtklachten tegen accountants van zes naar tien jaar.

Naar aanleiding van vragen van de Eerste Kamer heeft de minister geconstateerd dat het, bij gebrek aan een overgangsbepaling, kan voorkomen dat een zaak die onder het huidige regime (potentieel al meerdere jaren) verjaard zou zijn, bij inwerkingtreding van het amendement alsnog herleeft doordat er een aanzienlijk langere verjaringstermijn gaat gelden. Vanuit het oogpunt van rechtszekerheid zal er daarom voor deze specifieke situatie alsnog overgangsrecht geregeld worden.

De overgangsbepaling regelt dat het gewijzigde artikel 22 van de Wet tuchtrechtspraak accountants niet van toepassing is op handelen of nalaten van een accountant, als het recht om over dat handelen of nalaten een klacht in te dienen op grond van artikel 22 zoals dat voor wijziging luidde, al was vervallen.

De overgangsbepaling is opgenomen in een nota van wijziging bij het wetsvoorstel Wijzigingswet financiële markten, die momenteel wordt behandeld in de Tweede Kamer. Deze nota van wijziging heeft de minister gelijktijdig met de brief ingediend bij de Tweede Kamer.

Na aanvaarding van beide wetsvoorstellen door de Eerste Kamer zal de verlenging van de verjaringstermijn tegelijk met de overgangsbepaling in de Wijzigingswet financiële markten 2018 in werking treden. Beoogde inwerkingtredingdatum voor beide wetsvoorstellen is 1 juli 2018.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.