Nieuws

Pheijffer: banken moeten burgers en bedrijven beschermen tegen cyberrisico's

Banken en instellingen investeren te weinig in de aanpak van cybercrime. Dat stelde hoogleraar Marcel Pheijffer recent in een opinie in het FD.

Pheijffer spreekt daarin zijn angst en zorg uit ten aanzien van de bescherming tegen cybercriminaliteit door instellingen als banken, vervoerders, energieleveranciers en de Belastingdienst. In zijn optiek geven de risicoparagrafen of ‘in control statements’ in de jaarrapporten van dergelijke organisaties een te positief beeld.

Pheijffer verwijst naar een recente golf aan zogenaamde ‘DDoS-aanvallen’, waardoor websites van banken en ook de Belastingdienst tijdelijk onbereikbaar werden. Een deel van deze DDoS-aanvallen werd mogelijk uitgevoerd door een achttienjarige jongen uit Oosterhout, die daarvoor gebruik had gemaakt van een via internet voor vijftig euro aangeschaft softwarebundeltje. “Zolang dat kan, geloof ik niet dat banken en andere instellingen ‘in control’ zijn. Dan geloof ik niet dat zij voldoende investeren in de aanpak van cybercrime. Terwijl zij niet alleen de middelen maar ook de plicht hebben burgers en bedrijven te beschermen”, aldus Pheijffer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.