Nieuws

President-commissaris ABN Amro vertrekt onder druk

President-commissaris Olga Zoutendijk van ABN Amro legt haar functie neer, vanwege kritiek op haar stijl van leidinggeven.

Dat meldt Het Financieele Dagblad. Volgens ingewijden zou Zoutendijk vaak optreden als een ceo, in plaats van als president-commissaris. Dat heeft geleid tot spanningen tussen de raad van bestuur en de raad van commissarissen. De Interne Auditdienst (IAD) van de bank heeft daar ook een melding over gemaakt in 2016 in het jaarlijkse Governance, Compliance & Risk-rapport.

Inmiddels hebben zeven van de acht leden van de rvb hun vertrek aangekondigd of zijn al opgestapt. Volgens het FD zou de IAD in het vertrouwelijke rapport hebben geconcludeerd dat Zoutendijk onvoldoende beseft hoe de taken en verantwoordelijkheden van bestuur en RvC in Nederland zijn verdeeld. 

Ook de voorzitter van het audit committee van de bank, Tjalling Tiemstra, erkent in het FD de gesignaleerde problemen: "Wij zijn op de hoogte van de kwestie en werken eraan." 

Interne discussies

De leidinggevende stijl van Zoutendijk zou ook tot onderzoek van DNB en de ECB hebben geleid, nadat de toezichthouders klachten ontvingen over haar optreden. Ook het plotselinge vertrek van topman Gerrit Zalm zou het gevolg zijn van ruzie met Zoutendijk.

ABN Amro zegt niet bekend te zijn met een onderzoek van DNB, maar erkent dat "de leiderschapsstijl van Zoutendijk onderwerp van interne discussies is geweest. Deze discussies maakten deel uit van de overwegingen van mevrouw Zoutendijk om geen tweede termijn na te streven", aldus de bank in een persbericht in reactie op de FD-berichtgeving.

In het nieuwsbericht dat de bank gisteren plaatste over het vertrek van Zoutendijk worden de problemen niet genoemd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.