Nieuws

Stabiliteitscomité: cybercrime toenemend risico voor financieel stelsel

Cyberdreigingen voor de Nederlandse financiële sector nemen structureel toe en aanvalstechnieken worden steeds geavanceerder.

Dat is een van de waarschuwingen van het Financieel Stabiliteitscomité, dat op 13 februari heeft vergaderd. Het comité waarschuwt verder ook voor cryptomunten en de negatieve gevolgen van de brexit.

Cyberdreiging  

Volgens het comité verplaatst de cyberdreiging zich stroomopwaarts in de keten van financiële dienstverlening. "In het verleden richten aanvallers zich vooral op klanten van financiële instellingen. Tegenwoordig richten aanvallers zich ook op financiële instellingen zelf, hun dienstverleners en op andere vitale sectoren."

Het comité deed in 2015 al de aanbeveling dat de cyberveerkracht van de Nederlandse financiële kerninfrastructuur getest moest worden. Het testraamwerk Threat Intelligence Based Ethical Red-Teaming (TIBER) dat op basis van die aanbeveling is ontwikkeld moet volgens het comité worden uitgebreid. "Belangrijke stappen daarbij zijn het testen van clusters van wederzijds afhankelijke instellingen, internationaal georiënteerde testen, het testen met dienstverleners en het testen met andere vitale sectoren waar financiële instellingen direct afhankelijk van zijn, zoals de telecomsector", aldus het comité.

Brexit

Het comité verwacht dat de transitie naar een nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk gepaard gaat met aanpassingskosten en fricties voor financiële instellingen, mede gezien de op punten bestaande afhankelijkheid van de Londense City als financieel centrum. "Dit is het geval wanneer overeenstemming wordt bereikt over een uittredingsakkoord en een transitieperiode, maar des te meer wanneer het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uittreedt. Vooral in het laatste scenario ontstaan risico’s voor de werking van financiële markten en kan een klifeffect ontstaan bij verlies van toegang tot centrale clearingdiensten in Londen." Het comité roept Nederlandse financiële instellingen op de impact van brexit in verschillende scenario’s in kaart te brengen en tijdig de nodige maatregelen te treffen.

Cryptomunten

Het comité stelt vast dat de markt voor crypto’s op dit moment geen risico vormt voor de financiële stabiliteit. "De omvang van deze markt is beperkt vergeleken met de officiële valutamarkten zoals die voor de dollar en de euro. Ook vervullen crypto’s in de praktijk geen functie als valuta omdat zij geen stabiel ruilmiddel, geschikte rekeneenheid of betrouwbaar oppotmiddel zijn."

Tegelijkertijd waarschuwt het comité consumenten en financiële ondernemingen nadrukkelijk voor de risico’s van crypto’s en van zogenoemde Initial Coin Offerings (ICOs), waarbij via de uitgifte van digitale tokens financiële middelen worden aangetrokken. "Consumenten zijn niet beschermd door regelgeving en toezicht wanneer zij crypto’s aanhouden of verhandelen. Financiële instellingen lopen integriteitsrisico’s doordat de identiteit van kopers en verkopers van crypto’s niet of onvoldoende kan worden gekend. Het comité heeft van gedachten gewisseld over de mogelijkheden om restrictieve maatregelen te nemen, en heeft geconstateerd dat deze bij voorkeur in internationaal verband onderzocht moeten worden."

Stabiliteitscomité

In het Financieel Stabiliteitscomité spreken vertegenwoordigers van DNB, de AFM en het ministerie van Financiën ten minste twee keer per jaar onder leiding van de president van DNB over ontwikkelingen op het gebied van de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel. De deelnemers namens het Ministerie van Financiën nemen geen deel aan de besluitvorming over waarschuwingen en aanbevelingen. Dit geldt eveneens voor het CPB, dat als externe deskundige deel neemt aan de vergaderingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.