Nieuws

Buma/Stemra weg bij KPMG

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra breekt met KPMG op advies van advocatenkantoor NautaDutilh en heeft Mazars in de arm genomen als nieuwe accountant.

Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een brief van het bestuur en de directie van Buma/Stemra die de krant in handen heeft. De directie heeft de accountantswissel bevestigd.

In de zomer van 2017 werd na onderzoek van NautaDutilh en BDO bekend dat de financieel directeur en enkele medewerkers voor miljoenen hadden gesjoemeld met de boekhouding. Het onderzoek naar de onregelmatigheden werd gestart nadat ceo Wim van Limpt, die in juni vorig jaar bij Buma/Stemra begon, signalen opving dat er iets niet in de haak was. Limpt startte bij zijn aantreden enkele verbeteringsprocessen op en liep toen "tegen een aantal vragen aan over de jaarrekening en financiële verslaglegging die intern niet konden worden beantwoord", aldus Buma/Stemra.

Bij het onderzoek werden veel onregelmatigheden gevonden en het kostenniveau van de organisatie bleek kunstmatig hoog te zijn gehouden door voorzieningen en reserveringen onjuist op te voeren. Daardoor was er slecht zicht op de daadwerkelijke kosten. Het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA), dat voor de overheid toezicht houdt op Buma/Stemra, vond het onderzoek echter te beperkt en stelde een nieuw onderzoek met een grotere reikwijdte, waarvan in mei de resultaten worden verwacht.

Vreemd genoeg leek Van Limpt in oktober in het jaarverslag over 2016, dat KPMG met veel vertraging goedkeurde, de media de schuld te geven van alle commotie, en zouden de financieel directeur en enkele medewerkers ten onrechte neergezet zijn als fraudeurs. Ook zouden volgens Van Limpt de onregelmatigheden geen belangrijke invloed hebben gehad op het vermogen en het resultaat van Buma/Stemra.

Volgens Buma/Stemra is de breuk met KPMG het gevolg van nieuwe inzichten over governance. "Wij vinden - met Nauta - dat zo'n lange periode niet meer past in de huidige inzichten over governance. Vandaar dat we besloten hebben tot het geven van de opdracht aan een andere accountant. Dat is Mazars geworden", aldus een woordvoerder van Buma/Stemra in het Financieele Dagblad.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.