Nieuws

'Fiod en Belastingdienst mogen vanaf de zomer afluisteren'

Bijzondere opsporingsdiensten zoals de Fiod, de marechaussee, de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie mogen vanaf komende zomer infiltranten inzetten en vertrouwelijke communicatie afluisteren.

Dat meldt de Volkskrant. De wetswijziging is onlangs zonder veel ruchtbaarheid aangenomen en zou bedoeld zijn om georganiseerde misdaad beter aan te kunnen pakken. Tot nu toe moesten de verschillende opsporingsdiensten de politie inschakelen voor undercoveracties en het inzetten van afluisterapparatuur.

Een woordvoerder van de Fiod zegt tegen de Volkskrant dat er al een vaste en nauwe samenwerking met de politie was. "Het verschil is dat we het straks zelfstandig mogen uitvoeren. Voordeel is dat we in de nieuwe situatie slagvaardiger zijn en geen afhankelijkheidsrelatie hebben."

Stichting Privacy First zegt het "schandalig" te vinden dat er over het aangenomen wetsvoorstel "nauwelijks tot geen" debat is gevoerd in het parlement en de media. De stichting maakt zich zorgen over de inbreuk op de privacy van burgers. "Dit maakt deel uit van een ontwikkeling die al langer gaande is en die leidt tot een steeds machtigere, alziende overheid die op eigen gezag burgers kan doorlichten zonder dat zij het doorhebben.

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.