Nieuws

FIOD houdt drie verdachten aan in onderzoek naar corruptie

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft een projectontwikkelaar en twee bestuurders van een bouwbedrijf aangehouden op verdenking van corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Aanleiding was een melding door een accountant bij de Financial Intelligence Unit (FIU).

De FIOD vermoedt dat het betreffende bouwbedrijf, als tegenprestatie voor het verkrijgen van een opdracht, ten minste een half miljoen euro heeft geïnvesteerd in de sportcarrière van de zoon van de projectontwikkelaar.

Het ‘sponsorgeld’ werd via een verhullende constructie tussen de projectontwikkelaar en het bouwbedrijf betaald. De projectontwikkelaar betaalde dit bedrag als kosten aan het bouwbedrijf, die het bedrag doorstortte aan een stichting van de projectontwikkelaar als ware het sponsorgeld.

De FIOD heeft twee bedrijfspanden in Amsterdam en een woning in Badhoevedorp doorzocht. Het onderzoek werd gestart na een melding door een accountant bij de FIU en staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Accountants, belastingadviseurs, trustkantoren en financiële dienstverleners moeten ongebruikelijke transacties melden bij de FIU op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Bron: FIOD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.