Nieuws

Internationale Vrouwendag: inkomensverschillen, ouderschap en te weinig hoogleraren

De Internationale Vrouwendag was reden voor diverse organisaties om met passende berichtgeving te komen.

Consultancyfirma Accenture presenteert onderzoek naar de man-vrouw-verhouding binnen bedrijven. Daarvoor zijn 22.000 mannen en vrouwen in 34 landen bevraagd over maatregelen om gelijke kansen te bevorderen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Tegenover elke honderd mannen in managementposities staan momenteel maar 34 vrouwen, dat zouden er meer dan twee keer zoveel moeten zijn. Ook het salaris van vrouwen moet aanzienlijk stijgen.

Het kweken van een diversiteitscultuur is ook gunstig voor mannen, aldus het onderzoek. Hun kans op promotie stijgt daardoor met 23 procent en ook hun kans op een directiefunctie neemt toe.  

Diversiteitsprogramma

Manon van Beek, Country Managing Director bij Accenture, gaat in het FD in op het diversiteitsprogramma dat ze bij Accenture heeft opgezet. Doel: een gelijke verdeling van man en vrouw in 2025. De afgelopen jaren is de instroom van vrouwen bij de consultancyfirma verdubbeld tot veertig procent, maar in de top 100 van het bureau zitten slechts twintig vrouwen. Mogelijk spelen onbewuste vooroordelen een rol bij de ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties. “Als er kinderen in het spel komen is de reflex al snel: dan zal het wel lastig worden voor haar carrière. En dat is schadelijk”, meent Van Beek.

PwC: invloed ouderschap op carrière

Die opmerking van Van Beek sluit aan op onderzoek van PwC. Daaruit blijkt dat ruim vier op de tien vrouwen verwacht dat hun kansen op de arbeidsmarkt nadelig veranderen wanneer zij een kind krijgen. Bijna de helft van de moeders heeft het gevoel dat zij na hun zwangerschapsverlof over het hoofd wordt gezien voor promoties. Om diezelfde reden is 38 procent huiverig om gebruik te maken van werk-privébalansregelingen die hun werkgever aanbiedt.

PwC vroeg 3600 werkende vrouwen tussen de 28 en 40 jaar naar hun carrièreontwikkeling. Daaruit blijkt dat vrouwen zelfverzekerd en ambitieus zijn. Ook erkennen zij dat zij zichzelf moeten promoten, bijvoorbeeld als zij loonsverhoging willen. Vrouwen uit 61 landen en 27 industrieën deden mee aan het onderzoek. PwC is zelf verbonden aan HeForShe, een VN-initiatief voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

Deloitte UK betaalt vrouwen minder

Vrouwelijke medewerkers krijgen bij de Britse tak van Deloitte gemiddeld 43,2 procent minder betaald dan hun mannelijke collega's, aldus het FD. Middelgrote en grote Britse ondernemingen moeten voor 4 april aanstaande rapporteren over hun beloningsbeleid. De salariskloof is een stuk groter dan de 18 procent die Deloitte eerder had gemeld. Daarbij waren de beloningen van de partners namelijk nog weggelaten. Volgens het FD vielen Britse politici over Deloitte heen toen dat duidelijk werd. Maar ook een aantal advocatenkantoren en EY maakten geen melding van de partnerbeloning in hun rapportages.

Vrouwelijke hoogleraren

De Volkskrant schrijft over het nog altijd sterk achterblijvend aantal vrouwelijke hoogleraren. Nederlandse universiteiten hebben in een jaar tijd honderd extra vrouwelijke hoogleraren aangesteld, maar ons land blijft in dat opzicht nog altijd flink achter. Alleen Tsjechië en Cyprus scoren lager. Het aandeel vrouwen in de wetenschappelijke top is nu bijna twintig procent. Inmiddels zijn er zo'n zeshonderd vrouwelijke hoogleraren, op een totaal van drieduizend. Hoopgevend is wel dat er in ons land meer vrouwen dan mannen afstuderen.

De NBA organiseerde ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag een eigen Women Leadership Event, inclusief glossy en onderzoek naar de beloning van accountants in business. ‘Happy financial’ Marjan Heemskerk bericht als ‘vloggende accountant’ binnenkort over haar ervaringen tijdens het event.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.