Nieuws

Lichte omzetstijging De Jong & Laan

De omzet van accountantskantoor De Jong & Laan is in 2017 licht gestegen met 3,5 procent, van 63,3 miljoen euro in 2016 naar 65,5 miljoen euro in 2017.

Dat blijkt uit het kwaliteitsverslag 2017 van de controlepraktijk van De Jong & Laan. De controlepraktijk van de Jong & Laan realiseerde in 2017 in totaal 14,9 miljoen euro aan omzet (2016: 12,3), waarvan 7,6 (2016: miljoen euro aan controleactiviteiten en 7,3 miljoen euro aan "non-assurancewerkzaamheden, zoals administratieve ondersteuning bij de opmaak van jaarrekeningen, salarisverwerking, aangiften vennootschapsbelasting, overige assurancewerkzaamheden en advieswerkzaamheden".

Het is de tweede keer dat De Jong & Laan een kwaliteitsverslag over haar controleactiviteiten uitbrengt, ook al is het kantoor als niet-oob-accountantsorganisatie wettelijk gezien niet verplicht tot het publiceren van een transparantieverslag over haar controlepraktijk. Volgens directeur Roland Ogink, tevens voorzitter van de NBA-werkgroep niet-oob-accountantsorganisaties en lid van de stuurgroep Publiek Belang, hoort transparantie bij het werken aan kwaliteit in de sector. "Sterker nog, het is een basisvereiste. Voor mij is kwaliteit meer dan alleen voldoen aan wet- en regelgeving en als organisatie een kwaliteitssysteem neerzetten. Kwaliteit is hetgeen de klant en het publiek belang ervaart. En dat kan alleen als je transparant bent."

Data-analyse

De Jong & Laan zegt sinds 2017 sterk in te zetten op data-analyse in de controlepraktijk. "Het toepassen van data-analyse in de controle is de toekomst. Daar zijn wij van overtuigd. Daarom hebben wij in 2017 een eigen data-analyse tool ontwikkeld en uitgerold. We passen data-analyse toe op  financiële- en operationele gegevens van onze klanten. We zetten de stap van controle van een deel van de bedrijfsgegevens naar het leggen van totaalverbanden."

Publiek belang

Het kantoor meldt ook dat het per 31 december 2017 voldoet aan de te behalen deadlines van de maatregelen uit het rapport 'In het publiek belang'.

Het kantoor meldt verder dat er zich in 2016 en 2017 geen incidenten hebben voorgedaan die aan de AFM gemeld moesten worden. Het kantoor maakte in het kader van de Wwft in 2017 melding van zeven ongebruikelijke transacties, in 2016 waren dat er acht. Er werden geen fraudemeldingen gedaan in beide jaren.

Schendingen

Er werden wel wat meer schendingen van de beroepsregels in 2017 geregistreerd in vergelijking met het jaar ervoor: 24 in 2017 tegenover zeventien in 2016. Van die schendingen waren er in 2017  negen ernstig (2016: 6). Er is sprake van een niet-ernstige schending als het gaat om de overschrijding van een formele regel, zoals het overschrijden van de wettelijke sluitingstermijn van een controledossier. Ernstige schendingen zijn schendingen van materiële beroepsregels, zoals het onvoldoende controleren van bepaalde jaarrekeningposten. Tegen de betreffende externe accountants zijn maatregelen genomen.

De Jong & Laan

De Jong & Laan is een middelgrote accountantsorganisatie met zevenhonderd medewerkers en 25 verschillende vestigingen in noord-, oost- en midden-Nederland. De dienstverlening richt zich op accountancy (controle- en samenstelpraktijk) en belastingadvies. De organisatie voorziet haar klanten daarnaast van advies op diverse specialistische gebieden zoals bedrijfsadvies, corporate finance, subsidieadvies, IT-advies, personeelsadvies en familieadvies.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.