Nieuws

NBA-glossy 'Women Finance and Accountancy'

Ter gelegenheid van het Women Leadership Event presenteert de NBA Ledengroep Accountants in Business een eenmalige 'glossy'. Het magazine bevat tien interviews met vrouwelijke accountants in business.

"Vrouwelijke financieel professionals zijn schaars in Nederland", aldus het ledengroepbestuur van de AiB'ers in het voorwoord. "Dit terwijl een goed functionerende financiële afdeling niet zonder diversiteit kan. Een waaier aan achtergronden maakt het collectief sterker."

In het magazine Women Finance and Accountancy praten tien vrouwelijke accountants in business over de wijze waarop ze carrière hebben gemaakt en welke keuzes ze daarbij maakten. Leonie van Koppen, risicomanager bij Haven Amsterdam, benadrukt dat teams “zo gevarieerd mogelijk” moeten zijn. "Je wilt niet alleen maar haantjes maar ook mensen die dienstbaar zijn. Een team met alleen mannen of alleen vrouwen werkt niet."

Hoogste aap

Deborah Cheng, finance director bij Trimb Healthcare, werkte eerst in het openbare beroep, maar het carrièreperspectief trok haar steeds minder. "Je kunt doorgroeien tot partner en dat is het dan. Dat vond ik een saai vooruitzicht." Volgens Cheng blijven vrouwen dichter bij zichzelf in een leidinggevende rol. "Mannen imiteren elkaar meer. Willen meer de hoogste aap op de rots zijn."

Marlies de Vries, assistent professor Internal Control aan Nyenrode, stelt dat organisaties anno nu gebaat zijn bij dienend leiderschap. "Het gaat mij niet om vrouwelijk leiderschap. Eerder authentiek leiderschap. Daar heb je mannen en vrouwen voor nodig." Volgens de Vries moet je de verschillen tussen mannen en vrouwen niet zo benadrukken, want dan houd je ze in stand. "Je kunt beter de cultuur in organisaties aanpakken."

De uitgave verwijst naar eerder onderzoek van PwC uit 2017, waaruit bleek dat 24 procent van de vrouwen in de financiële sector ooit discriminatie heeft ervaren bij het solliciteren. Ook gelooft 29 procent dat vrouwen minder snel worden aangenomen dan een man met dezelfde kwalificaties.

Het magazine is via de NBA-site beschikbaar als pdf.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.