Nieuws

Shell doet aangifte tegen ex-bestuurder

Shell heeft aangifte gedaan tegen een voormalige bestuurder van de olie- en gasgigant in Afrika. Het gaat om Peter Robinson die betrokken zou zijn geweest bij een smeergeldaffaire rond de verkoop van bepaalde olierechten in Nigeria in 2011.

Shell heeft aangifte gedaan tegen een voormalige bestuurder van de olie- en gasgigant in Afrika. Het gaat om Peter Robinson die betrokken zou zijn geweest bij een smeergeldaffaire rond de verkoop van bepaalde olierechten in Nigeria in 2011.

Het concern vermoedt op basis van een intern onderzoek dat er een "misdrijf tegen Shell" is gepleegd. "We hebben aangifte gedaan bij het Nederlandse Openbaar Ministerie en overwegen welke andere stappen we verder nog zouden kunnen nemen", aldus een woordvoerder.

De olierechten betreffen een veld in de Nigerdelta. Shell deed de rechten destijds over aan het Nigeriaanse bedrijf Neconde Energy. Persbureau Reuters stelt op basis van een ingewijde dat er toen ook verdachte betalingen zouden zijn gedaan aan een bedrijf op de Seychellen, dat weer gelinkt kon worden aan Zwitserse bankrekeningen van Robinson.

Shell ligt al langer onder vuur vanwege een grote omkopingszaak met betrekking tot een ander olieveld, voor de Nigeriaanse kust. Daarover loopt in Italië ook een rechtszaak tegen Shell en zijn Italiaanse branchegenoot Eni. Shell benadrukt echter dat die zaak gaat over een hele andere deal. "Met onze kennis van nu, geloven wij dat beide zaken niet met elkaar in verband staan", stelt de zegsman van Shell.

Shell en Eni telden in 2011 ongeveer een miljard euro neer voor de exploitatierechten van het olieveld onder de zeebodem. Rond die transactie hangt al langer een zweem van corruptie, omdat de Nigeriaanse regering de opbrengst doorsluisde naar een bedrijf dat eigendom was van een omstreden oud-olieminister. Shell vindt echter dat er geen reden is om het concern zelf of oud-werknemers hiervoor te veroordelen.

Ook in Nederland is justitie druk met die andere zaak in de weer. Onder leiding van het OM verricht opsporingsdienst FIOD momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar de deal van Shell en Eni. "Wij zullen de aangifte betrekken in het lopende onderzoek naar Shell", reageert het OM. "De feiten en omstandigheden die uit de aangifte blijken waren ons in dat kader reeds bekend."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.