Nieuws

SRA: 'Fundamentele bezwaren' tegen voorstellen NOCLAR

SRA heeft fundamentele bezwaren tegen de NOCLAR-voorstellen van de NBA in de huidige vorm, ondanks het "grote belang van de voorstellen voor zowel maatschappij als beroep". Dat schrijft de organisatie van accountantskantoren in reactie op de consultatie.

De NBA startte in februari een consultatie over de Nadere voorschriften (NV) NOCLAR (Non-Compliance with Laws and Regulations) en twee daarmee samenhangende consultaties over aanpassingen in de NV COS en Standaard 4410. De nieuwe regels geven aan wat van accountants wordt verwacht en hoe zij moeten handelen als bij hun eigen organisatie of cliënt wet- en regelgeving (mogelijk) niet wordt nageleefd.

Een kernbezwaar van SRA is dat melding aan bevoegde instanties alleen zou moeten plaatsvinden op basis van een wettelijke verplichting die geldt voor de accountant. Regeling van meldingen in de beroepsregelgeving is ongewenst. "Het is aan de wetgever eventuele meldingsplichten te regelen. Wij kunnen ons voorstellen dat de NBA een discussie over dit onderwerp entameert, die zou kunnen leiden tot voorstellen voor aanpassing van wetgeving."

Een ander fundamenteel bezwaar van SRA is de plaats binnen de regelgeving van de NV NOCLAR. Volgens de kantorenkoepel is sprake van een "lappendeken van regelgeving".

SRA vindt dat ingrijpende herziening van de voorstellen noodzakelijk is. Daarmee ligt "her-consultatie in de rede".

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.