Nieuws

Trustkantoor uit 'Panama Papers' gesloten

Trustkantoor Mossack Fonseca sluit de deuren. Gelekte gegevens over cliënten van het Panamese bedrijf kwamen enkele jaren geleden bekend te staan als de 'Panama Papers'.

Mossack Fonseca is de reputatieschade door de Panama Papers niet meer te boven gekomen. In een verklaring schrijft het trustkantoor dat het slachtoffer is geworden van een "cyberaanval op mondiale schaal'' en dat de bedrijfsactiviteiten door journalisten verkeerd zijn afgeschilderd. Het kantoor stelt dat nergens waar het bedrijf actief was juridische stappen zijn ondernomen.

Mossack Fonseca richtte in meer dan twintig belastingparadijzen ruim tweehonderdduizend brievenbusfirma's op voor klanten van het trustkantoor, waaronder vooraanstaande politici, zakenmensen en sporters. 

Onthullingen

In de Panama Papers werden vanaf april 2016 meer dan elf miljoen documenten, contracten, mailberichten en bankafschriften van het kantoor openbaar gemaakt. De onthullingen werden gedaan door een internationale groep onderzoeksjournalisten en zorgden voor een storm van verontwaardiging.

In veel landen werd op basis van de publicaties onderzoek ingesteld door de autoriteiten naar belastingontduiking door de betrokken personen en bedrijven. In Nederland zorgde het onder meer voor een parlementaire mini-enquête over belastingontwijking.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.