Nieuws

Vestiging Horlings Nexia verder als zelfstandig adviesbureau

De vestiging van Horlings Nexia in Heemstede gaat zelfstandig verder als Maarschalk|Ligthart. De partners van dit nieuwe bedrijf willen zich sterker gaan toeleggen op advies. Met de wettelijke controle is het kantoor gestopt.

Henk Vlaming

Per 1 januari is de vestiging Heemstede van Horlings Nexia op eigen benen verder gegaan. De twee partners van de vestiging – Jan Maarschalk en Nikolajev Ligthart – hebben de maatschap verlaten. Er werken 35 mensen in de accountancy en het belastingadvies. Maarschalk|Ligthart wil zich vooral toeleggen op advies. De wettelijke controle wordt hier niet meer verzorgd.

Stap naar advisering

“28 jaar heb ik bij Horlings Nexia gewerkt, zo’n stap naar een zelfstandig kantoor zet je niet zomaar”, vertelt Jan Maarschalk. “De reden om toch zelfstandig verder te gaan is dat wij hier in Heemstede de stap naar advisering willen maken. Ik denk dat je die beter kan maken met een klein kantoor dan met een groot kantoor.”

Grote accountants- en belastingkantoren, zo legt Maarschalk uit, leggen zich vaker toe op gestandaardiseerde processen, omdat die beter beheersbaar zijn. Dat is ook nodig als een kantoor onder de werking van de Wta valt, wat bij Horlings Nexia het geval is.

“Bij Horlings Nexia lag er een groot accent op compliance. Zeker in de eerste helft van het jaar gaat daar heel veel tijd en aandacht in zitten. Ook al wil je wel advies aanbieden, vaak komt het er niet zo van, omdat je processen daar niet zo voor ingericht zijn. Terwijl ik vind dat je als accountants- en advieskantoor niet onderscheidend kunt zijn met compliance. Vraag je aan ondernemers of ze denken dat het resultaat van het samenstellen of de boekencontrole gelijk is bij verschillende kantoren, dan is dat inderdaad wat ze denken.”

Advies daarentegen vraagt meer maatwerk en dus meer flexibiliteit, stelt Maarschalk. “Als kleiner kantoor ben je daar wat wendbaarder in. Dat is de reden dat we nu geen wettelijke controle meer aanbieden.”

De keuze voor advies is de persoonlijke voorkeur van het koppel Ligthart en Maarschalk. Het gaat hier met name om fiscaal, financieel en bedrijfskundig advies, gebaseerd op financiële cijfers. “Die geven vaak informatie over problemen en verbeterpunten waar je de ondernemer bij kan helpen”, vervolgt Maarschalk. “Dit is dienstverlening die we zelf graag willen opzetten. We waren daar in Heemstede al meer mee bezig dan in Amsterdam, waar het hoofdkantoor van Horlings Nexia is gevestigd. Nu dus nog meer. Zo zitten onze accountants en fiscalisten in dezelfde ruimte. Samen zien ze vraagstukken bij klanten, die minder opvallen als je er uitsluitend vanuit de accountancy of vanuit de fiscaliteit naar kijkt.”

'Relatie blijft goed'

Met de tweede afsplitsing in houdt Horlings Nexia op een accountantsketen te zijn. Tot 2011 telde het kantoor drie vestigingen, maar in dat jaar verzelfstandigde de vestiging in Hoofddorp. De relatie tussen het nieuwe kantoor in Heemstede en de oude moeder blijft goed, stelt Maarschalk. “Klanten die vragen om wettelijke controle sturen we door naar Horlings Nexia. We zijn zonder pijn uit elkaar gegaan.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.