Nieuws

Vrouwelijke accountants in business zijn ondervertegenwoordigd en verdienen minder

Tussen vrouwelijke en mannelijke accountants in business - werkzaam in financiële functies zoals controller, financieel manager of cfo - bestaan grote verschillen in beloning. Ook zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in leidinggevende functies.

Dat blijkt uit een nadere analyse van het Accountancy Beloningsonderzoek 2017. Het gemiddelde salaris van de vrouwelijke AiB'ers lag met 97.800 euro in 2017 liefst 24,5 procent lager dan dat van hun mannelijke collega's, die gemiddeld 129.500 euro verdienden.

Het verschil in beloning komt vooral omdat een veel groter percentage mannen dan vrouwen (51 procent versus 20 procent) een leidinggevende functie met bijbehorend salaris heeft. Een mogelijke factor daarbij is dat 48 procent van de vrouwen fulltime werkt, tegenover 88 procent bij de mannen. Andere factoren die bijdragen aan dit verschil in beloning zijn een lagere gemiddelde leeftijd (42 versus 45 jaar) en een hoger aandeel vrouwelijke AA’s (26 procent versus 15 procent). Bij gelijke arbeidsomstandigheden (functie leidinggevend of niet, fulltime/parttime en leeftijd) zijn de verschillen minder zichtbaar.

Vrouwen zijn ook minder optimistisch over de ontwikkeling van hun salaris in de toekomst. Gemiddeld verwachten zij er de komende vijf jaar 9 procent salaris bij te krijgen. Mannen verwachten een salarisstijging van 15 procent.

Verschil maken

Hannie Bovens, bestuurslid van de Ledengroep accountants in business van de NBA, vindt het belangrijk dat het aantal vrouwelijke accountants in het bedrijfsleven toeneemt en dat vrouwen ook doorgroeien naar hogere functies. "De vraag naar hoog opgeleide accountants groeit nog steeds: om te kunnen voldoen aan die vraag is het belangrijk dat ook het aantal vrouwen toeneemt."

Bovens spreekt tijdens het 'Women Leadership Event' van de NBA. Volgens haar is het belangrijk voor vrouwen om zich uit te spreken over hun ambities en de carrière die ze willen. "Vrouwen doen dit minder snel. Ook worden, naast vakinhoudelijke vaardigheden, competenties als verbinding kunnen maken, communicatievaardigheden, inlevingsvermogen en stakeholder management steeds belangrijker. Eigenschappen waarmee vrouwen het verschil kunnen maken."

Women Leadership Event

De NBA organiseert het 'Women Leadership Event' samen met het IMA (Institute of Management Accountants). Het congres, gehouden op Internationale Vrouwendag, is speciaal bedoeld voor vrouwen werkzaam in het financieel management. Doel is om uiteindelijk meer vrouwen in topfuncties te krijgen.

Het percentage vrouwen in het NBA-ledenbestand stijgt langzaam. Inmiddels is 23 procent van de accountants vrouw; bij de accountants in business is dat met 21 procent iets lager. Van de net afgestudeerde accountants is dertig procent vrouw.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.