Nieuws

Accountants KPMG niet vervolgd in Ballast Nedam-zaak

De rechtbank Midden-Nederland heeft het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard in een zaak tegen drie accountants van KPMG, die draait om transacties van bouwbedrijf Ballast Nedam van twaalf tot zeventien jaar geleden. Dat betekent dat zij niet strafrechtelijk vervolgd mogen worden.

Dat meldt Rechtspraak.nl. Volgens het OM heeft Ballast Nedam in het verleden buitenlandse ambtenaren in Saoedi-Arabië en Suriname omgekocht om zo grote projecten binnen te slepen. De betalingen zouden door Ballast Nedam zijn verhuld in de administratie. De drie voormalige KPMG-accountants werden verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte. Drie weken geleden heeft de verdediging van de accountants de rechtbank gevraagd te oordelen dat het OM niet had mogen beslissen de accountants strafrechtelijk te vervolgen.

Schikkingstraject

Het OM trof in 2012 een schikking met Ballast Nedam. Kort daarna werden de strafzaken tegen een aantal bestuursleden die betrokken waren bij de vermeende omkopingen geseponeerd. De rechtbank vindt het onbegrijpelijk dat zij niet vervolgd werden, maar de accountants die de jaarrekening hebben goedgekeurd wel. Volgens de rechtbank getuigt deze handelwijze niet van een "redelijke belangenafweging".

Daarnaast heeft de rechtbank meegewogen dat in eerste instantie aan de accountants een schikkingsvoorstel is gedaan. "Het OM heeft de indruk gewekt dat ze de zaak met een transactie wilde afdoen. Enkele dagen na betaling van het transactiebedrag hoorden de verdachten dat er geen toestemming was voor een schikking. De reden hiervan is pas veel later aan de accountants toegelicht." De rechtbank vindt dat het OM onbehoorlijk heeft gehandeld gelet op de gang van zaken tijdens dit schikkingstraject.

Tijdsverloop

Tot slot speelt in de beslissing van de rechtbank mee dat de verweten gedragingen twaalf tot zeventien jaar geleden plaatsvonden. Pas drie weken geleden is de zaak voor het eerst op zitting behandeld. "Hoewel enkel tijdsverloop nooit tot een niet-ontvankelijkheid van het OM kan leiden, weegt het wel mee in de beslissing." Volgens de rechtbank is het belang om de feiten strafrechtelijk te vervolgen daardoor afgenomen.

Twee bestuurders van Ballast Nedam worden in een andere zaak nog wel vervolgd voor omkoping omdat zij ervan verdacht worden zichzelf te hebben verrijkt. KPMG trof in 2013 een schikking van 7 miljoen euro in de zaak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.