Nieuws

EU voert strijd tegen verdachte transacties op

De EU voert de strijd tegen witwaspraktijken en terrorismefinanciering verder op. Het Europees Parlement heeft ingestemd met strengere regels die ongebruikelijke geldtransacties, ook met cryptovaluta zoals bitcoins en via digitale portemonnees als PayPal, aan het licht moeten brengen.

Ook komt er in elk EU-land verplicht een openbaar register voor trustfondsen waarin staat wie hun werkelijke begunstigden zijn. De aanschaf en het gebruik van prepaidkaarten en virtueel geld wordt bemoeilijkt door strengere identiteitscontroles van de kopers. Kunsthandelaren en veilinghuizen worden verplicht een klantenonderzoek te verrichten bij alle transacties vanaf tienduizend euro.

De lidstaten hebben anderhalf jaar de tijd om de zogeheten vijfde antiwitwasrichtlijn om te zetten in nationale wetgeving. EU-parlementariër Judith Sargentini (GroenLinks): "Het is van cruciaal belang om de ontwikkelingen bij te benen. We zien dat criminelen steeds vernuftiger worden met manieren om geld wit te wassen of terrorisme te financieren."

Bron: ANP

» Anti-money laundering: MEPs vote to shed light on the true owners of companies

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.