Nieuws

Eumedion: alternatieve structuurmodellen accountancy beter onderzoeken

De green paper 'Structuurmodellen accountancy' mist diepgang en openheid ten aanzien van alternatieve structuurmodellen voor accountantskantoren. Dat schrijft beleggersorganisatie Eumedion.

Eumedion stelt in een schriftelijke reactie aan de NBA dat in de green paper vooral de tekortkomingen en de risico's van alternatieve structuurmodellen zijn belicht. Hierdoor lijkt het document voor te sorteren op behoud van het huidige verdien- en partnermodel van accountantskantoren.

Volgens de beleggersorganisatie had de green paper moeten beginnen met de vraag welke structuur (ook ten aanzien van governance) het beste past bij de taakopdracht van een accountantskantoor, als deze helemaal opnieuw mag worden ingericht; dus los van de bestaande situatie.

Een dergelijke aanpak kan er aan bijdragen dat met open vizier wordt gekeken naar mogelijke varianten en verfijningen van alternatieve structuurmodellen, aldus Eumedion. Daarmee wordt de onafhankelijke positie van de controlerend accountant verstevigd, de kwaliteit van de controle vergroot en het vertrouwen in de accountancysector hersteld.

Eumedion hoopt dat in een volgend white paper alsnog alternatieve modellen, waaronder ook een splitsing tussen controle en advies, serieus worden onderzocht. De NBA gaf tijdens een recente rondetafeldiscussie over structuurmodellen aan dat zo’n white paper naar verwachting eind juni zal verschijnen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.