Nieuws

KPMG blijft accountant van Wells Fargo ondanks negatief stemadvies

KPMG is niet weggestemd bij de aandeelhoudersvergadering van Wells Fargo, ondanks een oproep van twee aandeelhoudersverenigingen om na 87 jaar een punt te zetten achter de samenwerking.

Aandeelhoudersverenigingen Glass Lewis en de Institutional Shareholder Services (ISS) wilden van KPMG af vanwege verschillende wanpraktijken bij de bank. Wells Fargo trof onlangs een schikking met de toezichthouder van 1 miljard dollar, omdat het veel te hoge kosten in rekening heeft gebracht voor hypotheken en autoleningen.

Daarnaast werd er gefraudeerd met miljoenen zogenoemde 'spookrekeningen'; medewerkers van Wells Fargo openden jarenlang rekeningen namens klanten, zonder dat die daarvoor toestemming hadden gegeven. Zij hoopten op die manier de ambitieuze productiedoelstellingen van de bank te halen. Voor de fraude met de rekeningen kreeg de bank een boete van 185 miljoen dollar.

Opvallend is dat de aandeelhouders ondanks de problemen nauwelijks tegen een hogere beloning van enkele topbestuurders stemden, waaronder een beloningspakket van 17,4 miljoen dollar voor ceo Tim Sloan, een loonsverhoging van 36 procent.

General Electric

Glass Lewis heeft aandeelhouders ook geadviseerd om KPMG morgen weg te stemmen bij de aandeelhoudersvergadering van General Electric (GE), na een zeer slecht jaar voor het bedrijf.

De waarde van het aandeel GE halveerde en de SEC begon een onderzoek bij GE, nadat het bedrijf aankondigde dat het plotseling 6,2 miljard moest afschrijven bij de verzekeringstak. GE is de oudste relatie van KPMG; het kantoor controleert er de boeken al sinds 1909.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.