Nieuws

'Lappendeken aan financiële regels kost 780 miljard dollar'

De verschillen tussen jurisdicties in de regulering voor de financiële sector en de uiteenlopende interpretaties van regels levert een jaarlijkse kostenpost op van meer dan 780 miljard dollar. Dat stellen de internationale beroepsorganisatie van accountants IFAC en Business at OECD in een gezamenlijke studie.

Voor het onderzoek werden 251 topmanagers en compliance officers van grote financiële instellingen bevraagd. Volgens de respondenten bedragen de kosten van de uiteenlopende regelgeving tussen de 5 en 10 procent van de omzet. Ruim de helft van hen geeft aan dat er vanwege die kosten minder middelen naar risicomanagement gaan.

"There is clear evidence that reforms implemented since the last financial crisis have resulted in fragmentation that consumes valuable resources, including those that could otherwise be focused on de-escalating the risk of the next crisis", aldus IFAC-ceo Fayezul Choudhury. "In particular, the competitive disadvantage for small and medium sized institutions should serve as a wakeup call for policy makers."

Het prijskaartje van 780 miljard dollar is volgens IFAC en BIAC op 'conservatieve wijze' afgeleid uit de resultaten van de enquête. De organisaties dringen aan op betere internationale samenwerking op het gebied van financiële regelgeving om zo de kosten te verlagen.

» Regulatory Divergence: Costs, Risks and Impacts

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.