Nieuws

Minister: Van Lanschot, waak over draagvlak

Een voorgenomen loonsverhoging voor de top van Van Lanschot Kempen is de zakenbank op een waarschuwing van minister Wopke Hoekstra van Financiën komen te staan. Hoekstra wijst erop dat "forse salarisverhogingen" voor topbankiers "niet bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de financiële sector".

De minister vindt het "belangrijk dat financiële ondernemingen zich rekenschap geven van hun maatschappelijke functie" bij het vaststellen van de salarissen. Ze moeten dan ook zorgen "voor een maatschappelijk gedragen beloningsbeleid". Daar gaan de raad van commissarissen en de aandeelhouders over, zegt Hoekstra, maar hij brengt wel in herinnering dat hij erover denkt de beloningswetgeving voor banken aan te scherpen.

Van Lanschot wil zijn vier bestuursleden tot een kwart meer salaris geven. Daarbij spiegelde de bank zich aan veel grotere Nederlandse banken en multinationals.

De PvdA heeft om opheldering van Hoekstra gevraagd over "deze absurde loonsverhoging". Tweede Kamerlid Henk Nijboer spreekt van het "zoveelste voorbeeld van bankiers die op oude weg door willen". Zijn GroenLinkscollega Tom van der Lee schampert dat weer een groep bankiers de tijdgeest niet snapt.

Nijboer wil van Hoekstra weten of Van Lanschot zich wel aan de regels voor banken houdt en of de bedrijven waarmee de bank zich wil meten niet onvergelijkbaar zijn. Hij vraagt de minister aandeelhouders op te roepen de loonsverhoging tegen te houden en dringt aan op een strengere wet.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.