Nieuws

Rekenkamer: 'Financiële controle Rotterdam groot risico'

De gemeente Rotterdam heeft de algemene controlesystemen van de gemeentelijke IT-organisatie niet op orde, wat voor financiële risico's zorgt.

Dat meldt het NRC op basis van de voortgangsrapportgage van accountant PwC en commentaar van de rekenkamer van Rotterdam. In de laatste voortgangsrapportage schrijft PwC, dat de jaarrekening 2017 voor de gemeente controleert, dat het niet op orde zijn van de controlesystemen een "majeur knelpunt" vormt. Er wordt momenteel gewerkt aan een oplossing voor vier softwaresystemen, maar overige systemen blijven achter. De directeur van de rekenkamer, Paul Hofstra, noemt de huidige situatie een "groot risico".

Momenteel moet een groot deel van uitgaven van de gemeente, die een begroting van 3,5 miljard heeft, handmatig via steekproeven worden gecontroleerd. Volgens Hofstra is daarom de kans dat er onrechtmatige betalingen worden gedaan veel groter dan wanneer dit geautomatiseerd verloopt.

Daarnaast zou Rotterdam zich regelmatig bij aanbestedingen niet aan de Europese regels houden. In 33 van de 280 dossiers gaat het mis, ruim 10 procent. Ondanks de waarschuwingen van PwC denkt Hofstra niet dat het op tijd opleveren van de jaarrekening van Rotterdam in gevaar komt. "Ik verwacht dat ze die datum wel halen", aldus Hofstra.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.