Nieuws

VEB stelt Deloitte aansprakelijk voor schade Steinhoff-beleggers

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft Deloitte Nederland en Zuid-Afrika aansprakelijk gesteld voor de schade die Steinhoff-aandeelhouders hebben geleden.

Dat heeft de beleggersvereniging vandaag bekendgemaakt.

Begin december vorig jaar meldde het Zuid-Afrikaanse woonwinkelconcern, dat statutair is gevestigd in Amsterdam, dat er boekhoudkundige onregelmatigheden waren ontdekt. Steinhoff meldde dat het onzeker is over de waarde van ongeveer zes miljard euro aan activa. Het bedrijf trok de de jaarrekening 2016 en later ook die over 2015 in.

De problemen leidden tot een koersval van het Steinhoff-aandeel. Inmiddels is meer dan dertien miljard euro aan beurswaarde verdampt.

Deloitte Zuid-Afrika verstrekte een goedkeurende verklaring bij de jaarrekening over 2015, Deloitte Nederland gaf een goedkeurende verklaring bij de jaarrekening 2016. Volgens de VEB hebben beleggers miljarden euro's schade geleden "mede als gevolg van de misleidende jaarrekeningen voorzien van goedkeurende controleverklaringen van Deloitte".

De herbenoeming van Deloitte als accountant voor boekjaar 2018 staat op de agenda voor de algemene vergadering van aandeelhouders op 20 april. Naar aanleiding daarvan heeft de VEB een lijst met 65 vragen aan het accountantskantoor gestuurd, om zo zicht te krijgen op de kwaliteit van de controle door Deloitte.

In februari nam de VEB Steinhoff zelf al op de korrel. De beleggersvereniging liet toen weten dat ze het bedrijf voor de rechtbank Amsterdam had gedaagd wegens onrechtmatig handelen jegens de aandeelhouders.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.