Nieuws

Zorginstellingen verwachten geen problemen met jaarrekening

Zorginstellingen zijn zeer positief over de ontwikkeling van het financiële resultaat voor de komende twaalf maanden, ondanks een lichte daling van de omzetgroei in het eerste kwartaal van 2018. 96 procent verwacht over 2017 van de accountant een goedkeurende verklaring zonder beperking te krijgen.

Dat blijkt uit de 'Financiële Zorgthermometer' over het eerste kwartaal 2018 van Fizi, een organisatie van financials in de zorg, en adviesbureau Finance Ideas. Aan het onderzoek deden 127 zorgfinancials mee.

Het merendeel verwacht dat de jaarrekening al voor 1 mei zal worden opgeleverd. Ook zijn de respondenten in het algemeen tevreden over de accountant, met een gemiddeld cijfer van 7,1. De sector verpleging- en verzorgingstehuizen en thuiszorg (vvt) is het meest te spreken over de accountant met een score van 7,4. De geestelijke gezondheidszorg (ggz) is met een score van 6,6 het meest kritisch. Vergeleken naar omvang zijn de grote zorginstellingen iets positiever over de accountant dan de kleinere zorginstellingen, met respectievelijk een 7,2 en een 7,0.

Wel geven de zorgfinancials aan dat de accountant in 62 procent van de gevallen dit jaar veeleisender is geworden. 87 procent van de respondenten verwacht dat de accountantskosten zullen stijgen of gelijk blijven ten opzichte van vorig jaar.

Pim Diepstraten, partner bij Finance Ideas, noemt het "positief dat de zorgsector de ellende van de jaarrekening van eerdere jaren achter zich lijkt te laten en nagenoeg iedereen een goedkeurende verklaring krijgt zonder beperking". Wel vindt hij de oplopende kosten "zorgwekkend".

» Financiële Zorgthermometer Q1 2018, uitgebreide resultaten en toelichting

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.