Nieuws

'Afschaffing vrijstelling cliëntenonderzoek raakt vooral mkb'

Het afschaffen van de vrijstelling voor cliëntenonderzoek bij bepaalde typen cliënten helpt nauwelijks bij de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering en zorgt voor extra administratieve lasten.

Dat stelt het Register Belastingadviseurs (RB) in reactie op de consultatie over het concept van de Implementatieregeling vierde anti-witwasrichtlijn.

Het RB heeft er begrip voor dat Nederland Europese regels in zijn wetgeving moet opnemen en de beroepsorganisatie helpt graag om mogelijke betrokkenheid van belastingadviseurs bij criminele activiteiten zoals witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen, zegt RB-voorzitter Wil Vennix.

Maar het afschaffen van de vrijstellingen voor cliëntenonderzoek, zoals die zijn opgenomen in de huidige Uitvoeringsregeling Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), helpt daar nauwelijks bij, aldus Vennix. "Sterker nog, met name de belastingadviseurs in het mkb krijgen te maken met extra administratieve lasten."

Adjay Pahladsingh van de Commissie Wetsvoorstellen van het RB: "In de praktijk moeten belastingadviseurs, maar ook notarissen en andere beroepsbeoefenaren, hun cliënten identificeren. Voor bepaalde typen cliënten is er een vrijstelling. Het gaat dan bijvoorbeeld om cliënten waarvoor een eenvoudige aangifte inkomstenbelasting moet worden gedaan. Hierin staat dan nauwelijks meer dan alleen looninkomsten, dus het risico op witwassen en financiering van terrorisme is minimaal. De plannen zetten echter een streep door die vrijstelling. Het RB ziet hier geen noodzaak toe."

Het RB hoopt dat goed wordt gekeken naar "deze onevenredig zware gevolgen voor de praktijk" en dat de betrokken ministeries dit punt heroverwegen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.