Nieuws

Kartelboete bouwer fors omlaag

Het Limburgse bouwbedrijf Janssen de Jong Infra hoeft een boete van 2,5 miljoen euro wegens verboden prijsafspraken niet volledig te betalen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) verlaagde de boete tot 463.000 euro. De boete was door de rechter al eens verlaagd van 3 miljoen naar 2,5 miljoen euro.

Het CBb vindt dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de strafmaatregel evenwel nog steeds niet goed heeft beargumenteerd. Janssen de Jong Infra kreeg eerder voor een volgens het CBb zwaardere overtreding immers een boete van 'slechts' 1,5 miljoen euro.

De boete was in 2010 opgelegd voor zogeheten "cover pricing". Daarbij doet een bedrijf bij een aanbesteding bewust een hoge aanbieding om zo een ander bedrijf waar het afspraken mee heeft gemaakt een betere kans te geven. Janssen de Jong Infra is eind 2012 overgenomen door het Duits-Oostenrijkse bouwbedrijf Strabag.

KPMG-onderzoek

KPMG Forensics deed in 2009 onderzoek bij een Limburgs kantoor van Janssen de Jong Infra. Dat kantoor werd onder meer naar aanleiding van de uitkomsten van het KPMG-onderzoek gesloten.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.