Nieuws

'Belastingplannen in gevaar door ict-problemen fiscus'

Door flinke problemen met de ict-systemen van de Belastingdienst komen de belastingplannen van het kabinet in gevaar.

Dat hebben belastingambtenaren bevestigd tegen de Volkskrant. Het kabinet zou na dit jaar geen "substantiële" wijzigingen meer kunnen doorvoeren in onder meer de energiebelasting, de verhuurdersheffing, de autobelasting bpm en de schenk- en erfbelasting. Het invoeren van nieuwe belastingen zou ook nagenoeg onmogelijk zijn.

De Belastingdienst maakt momenteel gebruik van het 'Enterprise Tax Management (ETM)'-systeem voor meerdere belastingen. De leverancier van dat systeem, Oracle, wil het onderhoudscontract van dat systeem niet verlengen, omdat het een zeer oud systeem is. Dat zou betekenen dat het vanaf januari 2020 niet meer mogelijk is om wijzigingen in het systeem aan te brengen. Het systeem dat ETM moet gaan vervangen is echter pas eind september 2021 klaar.

Het kabinet, dat vorige week nog aankondigde 'dé digitale koploper van Europa' te willen worden, zegt via staatssecretaris Menno Snel (Belastingdienst) geen uitsluitsel te kunnen geven over of de belastingplannen uitvoerbaar zijn. "Pas als er een concreet wetsvoorstel ligt, kan de Belastingdienst toetsen of de ict-systemen die wetswijziging aankunnen", zegt Snel tegen de Volkskrant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.