Nieuws

CAS stuurt FC Twente door in miljoenenzaak

FC Twente krijgt opnieuw te maken met een miljoenenrekening uit het verleden.

Het internationale sporttribunaal CAS heeft vastgesteld dat Twente een bedrag van 6,3 miljoen euro moet betalen aan Mattias Bunge, de zaakwaarnemer die hielp bij de in- en uitgaande transfer van aanvaller Jesús Corona. De club uit Enschede weigert die miljoenen te betalen, omdat een van de financierende vennootschappen die Bunge gebruikte in verband wordt gebracht met witwaspraktijken door een drugskartel.

Transferrechten

FC Twente had de zaak voorgelegd aan het CAS. Het sporttribunaal oordeelt dat de zaakwaarnemer van Corona recht heeft op 6,3 miljoen euro, maar stuurt de zaak wel door naar een Nederlandse rechter. Bunge zal daar moeten aankloppen om af te dwingen dat Twente ook daadwerkelijk gaat betalen.

Met hulp van Bunge en een van diens investeringsfondsen wist Twente in 2013 de Mexicaan Corona aan te trekken. De Zuid-Amerikaan kreeg in ruil daarvoor wel een groot deel van de transferrechten. Twee jaar later ging Corona, inmiddels uitgegroeid tot international, voor ruim 10 miljoen euro naar FC Porto. De schimmige deals leverden Twente al een boete van de FIFA op en nu dreigt weer een miljoenenstrop.

Belastingdienst

De naar de eerste divisie gedegradeerde club bereikte onlangs een akkoord met de Belastingdienst over een naheffing van 4,4 miljoen euro, voor te weinig afgedragen loon- en omzetbelasting in de periode 2011-2015. Het financieel zo geplaagde Twente heeft de claims van de Belastingdienst en van Bunge weliswaar als voorziening opgenomen op de jaarrekening, maar het geld is niet direct beschikbaar.

Tijdelijke doorhaling

Onlangs kreeg ook de accountant die de jaarrekeningen 2012/2013 en 2013/2014 van de voetbalclub goedkeurde een tijdelijke doorhaling van één maand opgelegd. Volgens de tuchtrechter heeft de accountant de jaarrekeningen onvoldoende gecontroleerd, met name wat betreft de omzet uit de overdracht van twaalf miljoen euro aan toekomstige tv-rechten en de waardevermeerdering van het stadion met twintig miljoen euro.

Bron: ANP/Accountant

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.