Nieuws

Jongstra: drie jaar voorzitterschap is 'extreem korte termijn'

NBA-voorzitter Pieter Jongstra, die tijdens de ledenvergadering van 18 juni de voorzittershamer doorgeeft aan zijn opvolger, vindt drie jaar voorzitterschap "eigenlijk een extreem korte termijn". Hij had zijn voorzittersrol ook langer willen vervullen.

Dat zegt de aftredend voorzitter in een interview in de jongste editie van het magazine Accountant. Jongstra vindt drie jaar erg kort "om verbinding tot stand te brengen", zeker in het licht van de veranderingen die het accountantsberoep ondergaat. "Ik had het met liefde nog een paar jaar gedaan."

Foto Pieter Jongstra

Tijdens zijn laatste ledenvergadering als NBA-voorzitter zal Jongstra de Vernieuwingsagenda van de beroepsorganisatie toelichten. Uitgangspunt daarvan zijn vijf thema's die alle leden raken, zoals relevantie, kwaliteit en innovatie. "We hebben veel meer gemeen dan dat we verschillen hebben", aldus Jongstra. "Maar die verschillen worden altijd benadrukt. Deze organisatie doet zichzelf een groot plezier door uit te gaan van wat ons bindt."

Het rapport In het publiek belang uit 2014 heeft veel impact gehad binnen de openbare praktijk, meent hij. "Ik kan me niet voorstellen dat het niet tot betere resultaten leidt. Er wordt echt hard aan kwaliteit gewerkt binnen kantoren." Jongstra begrijpt dat sommige partijen, zoals toezichthouder AFM en de Monitoring Commissie Accountancy, pleiten voor versnelling van de verbeterslag binnen het beroep. "Dat sommigen vinden dat het te langzaam gaat snap ik wel, maar dat komt omdat het fundamentele veranderingen zijn. We moeten wel laten zien dat een en ander ook tot wezenlijk andere resultaten leidt."

Het interview met Pieter Jongstra is opgenomen in Accountant editie Q2 van 2018.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.