Nieuws

NBA spreekt met monitoringcommissie over rapportage

Beroepsorganisatie NBA wil graag met de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) in gesprek blijven over aspecten die in een volgend onderzoek van de commissie aan de orde komen. Dat is een van de uitkomsten van recent overleg met de MCA.

De MCA heeft in een vooruitblik in haar tweede rapport 'Doorpakken!' in totaal 17 aspecten benoemd die in een volgend rapport aan de orde komen (paragraaf 7.2). Daarbij gaat het onder meer over versnelling in het veranderproces, dat volgens de MCA te traag verloopt. Ook deugdelijke oorzakenanalyses op segment- en organisatieniveau, aanpak van de eerder benoemde wicked problems, herijking van de 53 maatregelen uit In het publiek belang en versteviging van het leiderschap in de sector zijn elementen waar de commissie aandacht aan wil geven.

Dialoog voortzetten

MCA-voorzitter Ada van der Veer en NBA-voorzitter Marco van der Vegte hebben afgesproken de dialoog hierover na de zomer voort te zetten. Dat was één van de uitkomsten van recent overleg van de monitoringcommissie met de sector. Daarbij waren vertegenwoordigers aanwezig vanuit het NBA-bestuur, de Stuurgroep Publiek Belang, leden van OPAK (overleg openbare accountantskantoren), de werkgroep niet-oob, het bestuur van de Ledengroep openbaar accountants (LOA) en de NBA Young Profs.

De vier commissieleden gaven een toelichting op de in het tweede MCA-rapport weergegeven bevindingen en conclusies. De monitoringcommissie constateert in haar rapportage dat accountants weliswaar de weg omhoog hebben gevonden, maar dat veranderingen sneller en diepgaander moeten worden doorgevoerd.

De commissie ging daarna in op vragen van de aanwezigen over aspecten als de integrale aanpak van het veranderproces en de analyse van schadelijke prikkels in de structuurmodellen. Ook thema’s als fraude, segmentering en communicatie kwamen aan de orde.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.