Nieuws

AFM: Nederlanders beheerst met cryptomunten

Nederlanders gaan over het algemeen beheerst om met cryptomunten als de bitcoin. Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van een studie onder 885 crypobezitters.

Het is het eerste onderzoek waarin de toezichthouder naar hun achtergrond en beweegredenen heeft gevraagd.

De AFM blijft wel waarschuwen voor de risico's van crypto's en zogeheten Initial Coin Offerings (ICO's). Dat zijn een soort beursgangen voor digitale valuta's. De cryptomarkten worden onverminderd geteisterd door misleiding, oplichting en manipulatie, aldus de financiƫle waakhond.

Op het hoogtepunt van de hype, begin dit jaar, hadden ruim 580 duizend mensen in Nederland crypto's in bezit. Het gaat doorgaans om kleine bedragen. Ruim twee derde heeft minder dan duizend euro ingelegd en slechts 2 procent speculeert met geleend geld. De meeste cryptobezitters kennen de waarschuwingen van de AFM en niet meer dan 10 procent heeft ooit aan een ICO meegedaan.

Wel gaat het met gemiddeld 38 jaar om vrij jonge mensen met weinig beleggingservaring. Veel van hen stapten eind 2017 in crypto's omdat ze bang waren de boot te missen. Dat gebeurde toen vaak op aanraden van vrienden of kennissen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.