Nieuws

Betere verantwoording uitgaven onderwijs nodig

De huidige financiering van het onderwijs is te ingewikkeld en zou eenvoudiger gemaakt moeten worden. Daarbij is een betere verantwoording van de uitgaven nodig.

Dat schrijft de Onderwijsraad in een advies aan de overheid. Scholen krijgen jaarlijks een rijksbijdrage (lumpsum) en beslissen zelf waaraan ze die besteden. Volgens de raad klinkt dat eenvoudig, "maar de berekening van de rijksbijdrage is nu erg complex".

Over de besteding  van onderwijsgelden lopen al langer discussies. Daarbij gaat het vooral over de hoogte van budgetten en een efficiënte inzet van gelden. Ook lopen de meningen in de sector uiteen over het al dan niet behalen van doelen met extra gelden die scholen krijgen. "De raad constateert dat dit komt door een gebrekkig inzicht in de financiering van het onderwijs, zowel bij de overheid als in het werkveld."

Verantwoording

De Onderwijsraad pleit voor versterking van de horizontale verantwoording over bestedingen in de sector. Dat vraagt om professionalisering van interne toezichthouders en medezeggenschapsorganen, inclusief ondersteuning. "Om de interne toezichthouders en medezeggenschapsorganen beter in staat te stellen hun rol in de horizontale verantwoording te kunnen waarmaken, geeft de raad in overweging om in analogie met de lokale rekenkamers een onafhankelijke instantie in het leven te roepen, waarop zij een beroep kunnen doen als zij onderzoek willen laten verrichten naar het financieel beleid en beheer van hun instelling."

Verticale verantwoording en extern toezicht blijven daarnaast nodig. Volgens de raad kan de Tweede Kamer de verantwoordelijkheid voor het externe, verticale toezicht laten bij daarvoor in het leven geroepen uitvoerende en controlerende instanties, zoals de inspectie en de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. De Kamer kan die instanties wel "evalueren, beter toerusten en beter laten ondersteunen".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.